Gaat u binnenkort samenwonen? Dan moet u natuurlijk aan veel dingen denken. Het is handig om goede afspraken te maken en dit vast te leggen. Bent u benieuwd wat u allemaal moet regelen voordat u gaat samenwonen? Lees dan verder.
Samenlevingscontract De wet heeft niks geregeld voor mensen die gaan samenwonen, dit betekent dat alle bezittingen apart blijven en dat u geen plichten hebt naar elkaar. Als u dingen goed geregeld wilt hebben, is het verstandig om afspraken vast te leggen. Dit kunt u doen aan de hand van een samenlevingscontract. Dit is een contract die u samen opstelt met afspraken over het samenwonen.
Wat zijn de afspraken? De afspraken die in een samenlevingscontract worden opgenomen zijn afspraken die gaan over kosten en bezittingen. Hieronder vallen de verdeling van de kosten van boodschappen en woonlasten, bankrekeningen, verblijvingsbeding en de verdeling van bezittingen als u uit elkaar gaat. Als u deze afspraken vast legt, kan er later geen verwarring of discussie over ontstaan.
Zelf maken of laten opstellen? U kunt ervoor kiezen om samen een samenlevingscontract te maken of te laten opstellen bij een notaris. Ook kunt u ervoor kiezen om de relatie niet formeel vast te leggen in een contract. Als u partnerpensioen wilt ontvangen is een notarieel samenlevingscontract wel verplicht.
De voorwaarden Een samenlevingscontract kan alleen bij een notaris afgesloten worden als beide personen ouder zijn dan 18 jaar. Ook mag u niet onder curatele staan. Onder curatele staan houdt in dat iemand handelingsonbekwaam is en niet zijn financiële en persoonlijke zaken niet zelf kan regelen.
Laat u adviseren Wilt u een samenlevingscontract laten opstellen bij een notaris? Neem dan een kijkje op de website van Suwijn. De notarissen helpen u graag bij het opstellen van dit contract en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. |
https://suwijn.nl/ |
