Msign studio
Image default
Bedrijven

Op welk moment is je meterkast vervangen noodzakelijk

Het vervangen van de meterkast voelt voor veel woningbezitters als een onzichtbare investering, maar je brengt daarmee wel de veiligheid van de elektrische installatie op peil. Als de oude stoppenkast of de oude groepenkast nog goed functioneren is er niet zoveel haast bij de vervanging, maar je moet er ook niet jarenlang mee wachten. Als je in huis regelmatig last hebt van het onverklaarbaar doorslaan van de stoppen, moet je je wel serieus zorgen gaan maken. Dat is namelijk vaak een teken dat er ergens in de elektrische bedrading kortsluiting ontstaat en dat is gevaarlijk.

Strategisch een juist moment kiezen

Als je de meterkast moet vervangen vanwege defecten aan de oude stoppenkast is dat niet een ingrijpende klus. Een ervaren elektricien kan dat in een paar uren af hebben. Als je in combinatie met het vernieuwen van de meterkast ook het aantal groepen wilt uitbreiden heeft dat meer impact. Het uitbreiden van het aantal groepen betekent dat er nieuwe kabels getrokken moeten worden. Soms is het zelfs nodig om sleuven te frezen waarin de kabels worden weggewerkt. In dat geval is het verstandig om het vervangen van de meterkast te combineren met andere renovatie klussen. 

De noodzaak van een nieuwe meterkast

Er zijn ook situaties waarin de renovatie van je woning aanleiding is voor het vervangen van de meterkast. Bijvoorbeeld als je een keuken plaatst met nieuwe apparatuur, die veel stroom verbruikt. Als je kiest voor een inductiekookplaat moet er in veel gevallen een perilex aansluiting worden gemaakt, op basis van twee nieuwe groepen. Een nieuwe keuken heeft dan tot gevolg dat er minimaal twee groepen moeten worden toegevoegd aan de elektrische installatie. Als je toch al aan een nieuwe meterkast toe was, is dat een ideale gelegenheid om dat meteen uit te laten voeren.

Vraag advies aan de elektricien

De meeste woningbezitters hebben maar weinig verstand van de elektrische installatie in hun woning. Als je weet dat de meterkast verouderd is kun je aan een elektricien advies vragen op welke manier het plaatsen van een nieuwe meterkast het meest voordelig kan worden gepland. Hij zal samen met jou, op basis van jouw wensen met betrekking tot elektrische voorzieningen, een plan maken om werkzaamheden te combineren. Daarmee is veel geld te besparen. Als je nieuwe groepen aan een groepenkast moet toevoegen is dat altijd duurder dan wanneer je in één keer een passende meterkast laat plaatsen.