Msign studio
Image default
Gezondheid

Wat doet fysiotherapie?

Slijtage, een slechte houding, spanningen, ziekten of operaties zijn er vaak de oorzaak van dat gewrichten stijf worden, spieren afbreken of pezen korter worden. Soms ontwikkelt de getroffene dan verkeerde bewegingspatronen die de klachten verergeren. Fysiotherapie begint op het functionele niveau en traint spieren, bewegingspatronen en fysieke prestaties. Beweging verbetert het spiermetabolisme, activeert de groei in spieren en beenderen en stimuleert de bloedsomloop. Daardoor worden spieren, botten en kraakbeen beter van voedingsstoffen voorzien. De patiënt wordt getraind in lichaamsbewustzijn en begeleid om zelfs onbekende bewegingen regelmatig te oefenen en ongebruikte spieren te versterken. Op die manier kunnen bewegingspatronen worden verbeterd.

Het verbeteren van de mobiliteit, de conditie en de fysieke prestaties heeft een positief effect op sportuitdagingen en op oudere leeftijd om valpartijen met ernstige gevolgen te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaten en wordt daarom sterk aanbevolen in geval van occlusieve ziekten (aderverkalking, stoornissen van de bloedsomloop). Slijtage van het kraakbeenweefsel (artrose) kan ook worden voorkomen door mensen te begeleiden naar regelmatige lichaamsbeweging. Dit komt omdat het kraakbeen alleen door tractie en druk van voedingsstoffen wordt voorzien.

Daarnaast worden gespannen spieren behandeld met massages, worden pijn en gewrichtsproblemen verminderd met elektrotherapie of echografie, en wordt de afvoer van afvalstoffen bevorderd met lymfedrainage door de vloeistof in het weefsel te verplaatsen.

Last van enkelklachten of op zoek naar een knie fysio Amsterdam? Kijk dan eens bij SMC Amsterdam!