Msign studio
Image default
Bedrijven

Wat zijn flexibele verpakkingen?

Wanneer je werkzaam bent in de verpakkingsindustrie, ben je natuurlijk te allen tijde op de hoogte van de laatste trends. En laat deze industrie nou net sterk gedreven worden door trends. Het gedrag van consumenten is doorgaans de aanleiding van deze trends. Dé trend van dit moment betreft flexibele verpakkingen.

Vandaag de dag speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in de samenleving. Mensen proberen om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven, maar ze zien ook graag dat bedrijven dit ook doen. Het wordt zelfs steeds vaker van bedrijven geëist dat ze duurzaam produceren. Je ziet daarom steeds meer dat bedrijven flexibele verpakkingen laten bedrukken.

Over flexibele verpakkingen

Flexibele verpakkingen worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. De vraag ernaar neemt dan ook alsmaar toe. Maar wat verstaan we onder de generieke aanduiding flexibele verpakkingen? Ze worden ook wel zachte verpakkingen genoemd, aangezien ze gemaakt worden van papier, film of folie.

Voorbeelden zijn papieren zakken, kunststof zakken, pouches en seal bags. Het is de bedoeling dat deze zachte, milieuvriendelijke verpakkingen harde verpakking als dozen, karton of plastic vervangen.  

De voordelen van flexibele verpakkingen

Waarom zijn deze verpakkingen zo populair? Een groot voordeel betreft natuurlijk de kosten. Zo is er minder materiaal nodig voor de vervaardiging van flexibele verpakkingen. Dit houdt in dat er lagere productiekosten en transportkosten zijn. Bovendien zijn ze doorgaans kleiner in omvang waardoor ze eerder door de brievenbus passen, wat in lagere bezorgkosten resulteert.

Naast het kostenvoordeel is er natuurlijk ook een milieuvoordeel. Zo wordt er niet meer materiaal gebruikt dan daadwerkelijk nodig is, waardoor er zo min mogelijk verloren gaat. Bovendien zijn flexibele verpakkingen lichter met een grotere productdichtheid, waardoor er minder vervoersbewegingen zullen plaatsvinden.

Daarnaast zijn ze vervaardigd uit natuurlijke materialen en dus afbreekbaar of recyclebaar. Zo zijn deze verpakkingen dus milieuvriendelijk. Tot slot zijn ze verkrijgbaar in allerlei groottes, waardoor je ze voor diverse doeleinden kunt toepassen.

https://www.optimumgroup.nl/flexibele-verpakkingen