Msign studio
Image default
Woningen

Welke soorten houtkachels zijn er?

Bij het kiezen van een houtkachel kun je kiezen uit verschillende soorten. Vaak is een houtkachel meer dan alleen verwarming, het geeft uitstraling aan je huis en je maakt er herinneringen met je gezin. Tijdens Kerst of Sinterklaas gezellig met een vuurtje op de achtergrond uitkijkend op de mooi besneeuwde straatstenen. Net als bij kachels zit er ook verschil in het haardhout. De specialisten van Golden flame kunnen je hierover goed adviseren. 

Inbouwhaard, geef sfeer aan je woning

De inbouwhaard wordt zoals de naam aangeeft ingebouwd, deze kachel geeft veel sfeer in huis. De inbouwhaard wordt regelmatig geplaatst ter vervanging van een open haard. Door het luik kan de rook minder makkelijk je huis in trekken. De rook moet naar boven wegtrekken en heeft geen andere uitweg dan de schoorsteen. 

Speksteenkachel, duurzamer stoken 

Een speksteenkachel is opgebouwd uit speksteen, deze steensoort staat er om bekend dat hij veel warmte vasthoudt. Je hoeft met deze kachel dus niet continu te stoken, hierdoor kun je met deze kachel soort duurzamer hout stoken. Deze kachel hoef je doorgaans maar één of twee keer per dag te stoken. 

Vrijstaande kachel, waar je maar wil

Een kachel zonder buren? Nee niet helemaal, maar daar komt het wel op neer. Deze kachel zit nergens aan vast en is niet ingebouwd. Vandaar dat het een vrijstaande kachel wordt genoemd. Er zijn veel verschillende maten en designs beschikbaar. Zo kun je ervoor kiezen om zijruiten in deze kachel te plaatsen, op deze manier heb je vanuit verschillende hoeken uitzicht op het vuur. 

Geniet ook buiten van warmte

Ook in de winter van de tuin genieten, wie wil dat nou niet? Je zou het maar koud krijgen buiten, met een buitenhaard hoef je jezelf daar in ieder geval geen zorgen over te maken. Een houtgestookte buitenhaard geeft sfeer en warmte in de winter, heerlijk met een gluhweintje om de kachel. De tuinhaard wordt ook vaak in de zomerperiode gebruikt om net wat langer buiten te kunnen zitten. Zo haal je meer plezier uit je tuin.

 

Dit zijn de meest voorkomende soorten van kachels, natuurlijk bestaan er nog meer soorten. Een kachel is meestal het mooiste als er genoeg ruimte voor vrij wordt gemaakt. Mensen die graag zelf stoken zullen eerder gaan voor een houtkachel. Een houtkachel komt vaker voor in het buitengebied, maar kan ook zeker in de stad geplaatst worden mits er voorzieningen zijn voor de luchtafvoer.