Msign studio
Zakelijke dienstverlening

Alles wat je moet weten over varkensvoer

Ook varkens hebben extra voer nodig. Hoewel ze erom bekend staan om lekker al onze restjes op te peuzelen, volstaat zo’n dieet absoluut niet. Sterker nog: het is heel slecht voor ze en bij de wet verboden. Varkens hebben net als ieder ander dier een specifiek dieet. De dieren hebben net als de mens de neiging om snel te veel aan te komen, wat allerlei problemen met zich kan meebrengen en slecht is voor hun gezondheid. Minder eten geven is geen optie, het juiste dieet is de oplossing.

Wat is varkensvoer

Varkensvoer bevat doorgaans koolhydraten die gemakkelijk te verteren zijn. Dit geeft echter vaak dunne mest en daarom worden er bijvoorbeeld aan voer voor hobbyvarkens meer ruwe vezels toegevoegd. Dit hobbyvoer heeft ook een lager vet- en eiwitgehalte. Varkens hebben een natuurlijke behoefte om dagelijks veel tijd te spenderen aan het zoeken naar voedsel. Té geconcentreerd eten kan daarom zorgen voor gedragsafwijkingen, omdat de varkens minder moeite en tijd kwijt zijn aan het zoeken naar voedingsstoffen. Ze moeten dus altijd iets te doen hebben.

Daarnaast geeft varkensvoer de beesten minder snel een verzadigd gevoel, waardoor ze snel weer honger hebben. Bijvoeren met voer dat rijk is aan vezels is daarom belangrijk, zeker bij kleine aantallen varkens. Daarvoor kan ruwvoer zoals onbewerkt (kuil)gras en hooi ingezet worden. Ruwvoer is echter altijd alleen als extra in te zetten, want het bevat niet genoeg voedingsstoffen (calcium en eiwitten) om alleen op ruwvoer te kunnen leven.

Hoe wordt varkensvoer gemaakt

Om krachtvoer voor varkens te maken, worden granen gemengd met restproducten die wij mensen niet meer willen maar die nog wel goed bruikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan restproducten uit de zuivelindustrie, soja, maïs, wei en rogge. Deze ingrediënten worden vermalen en samengeperst tot kleine brokken. Ruwvoer voor varkens bestaat voornamelijk uit gedroogd gras en hooi.

Samenstelling van varkensvoer

Het voer voor productievarkens en voor hobbyvarkens verschilt omdat er aan het voer voor de eerste groep varkens veel hogere eisen worden gesteld. Productievarkens moeten vaak wat dikker zijn en hobbyvarkens moeten slank en fit blijven. Daarom kunnen productievarkens vaak meer ruwvoer te eten krijgen. Mocht je hobbyvarkens houden dan kun je ook gemakkelijk je eigen krachtvoer maken. Mix daarvoor standaard varkensvoer met gerst en veel groen. Naast het juiste dieet moeten varkens altijd genoeg water beschikbaar hebben, want ze drinken veel.

Premix varkensvoer

Een premix van varkensvoer bevat mineralen, vitaminen en sporenelementen. Daarnaast zijn er geur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Ook andere producten die de beesten helpen de darmflora en –werking op peil te houden, zoals pro- en prebiotica, worden aan premix varkensvoer toegevoegd en het bevat conserveringsmiddelen om ervoor te zorgen dat de mix lang houdbaar blijft. Het is niet het meest natuurlijke voer dat een varken kan eten, maar een premix van goede kwaliteit draagt goed bij aan de gezondheid van het dier.

 

https://www.de-heus.nl/veevoeders/varkens