Msign studio
Image default
Internet

Tuinverlichting op zonne energie, groen en handig

Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dat is dus groene energie. Zonnepanelen op het dak zijn een behoorlijke investering. Je kunt ook beginnen met de buitenlampen. We hebben het hier over tuinverlichting die op zonne energie werkt, ook wel solarverlichting genoemd.

 

De componenten van een solarlamp

 

Zonnecel

De solarlamp heeft een zonnecel, werkend met het fotovoltaïsche effect, die zelfs bij bewolking nog elektrische energie levert.

 

Batterij

De energie die de zonnecel levert, wordt opgeslagen in een batterij voor als de zonnecel niet genoeg licht meer krijgt.

 

Lamp

LED-lampen worden gebruikt en die verbruiken weinig energie. Een lamp 1 tot 3 W voldoet al. Als de batterij volledig is geladen, brandt de lamp zonder zon diverse uren. LED-lampen kan je echter niet op 220 volt aansluiten!

 

Sensor

Een lichtsensor zorgt ervoor dat de lamp automatisch aangaat als de lichtintensiteit onder een bepaald niveau zakt. Een solarlamp die voor bewaking wordt gebruikt, heeft bovendien een bewegingssensor, die de lamp inschakelt als er beweging in de buurt van de lamp wordt gedetecteerd. Als je de lamp een tijd niet wilt gebruiken, dan kan deze met een schakelaar worden uitgezet.

 

Enige voor- en nadelen

 

Voordelen

Een voordeel van een solarlamp is dat ze voor hun eigen energie zorgen. Om die reden is er ook geen bekabeling nodig. Ze werken op zwakstroom en zijn daarom veiliger dan 220 volt lampen.

 

Nadelen

Een nadeel van solarlampen is dat de hoeveelheid zonlicht bepaalt hoe lang de lamp kan branden. Je moet de lampen plaatsen waar voldoende zonlicht komt, maar je had ze liever ergens anders gebruikt. Als met een mobiele telefoon, raakt de batterij met de tijd uitgeput en zal vervangen moeten worden, mits dat dit ook daadwerkelijk kan.

 

Vormen van solarlampen

Solarlampen komen in veel vormen voor. Voorbeelden zijn wandlamp, tuinspots, hanglamp voor buiten, buitenlantaarn, fakkel en voetlamp. Ruim voldoende keuze dus. Tuinverlichting op zonne energie is het overwegen waard.

https://alleslicht.nl