Msign studio
Image default
Eten en drinken

Alles over whisky

Whisky is een sterke drank die heel populair is over de hele wereld. Het wordt gemaakt van gedistilleerd gist. Het wordt gerijpt in een houten vat. Wil jij meer te weten komen over whisky? Lees dan vooral deze blog

Het productieproces

Het productieproces van whisky bestaat uit 6 stappen.Deze 6 stappen zullen we hieronder gaan toelichten:

 1. Mouten: het proces waarbij gerstkorrels worden ontkiemd, met als doel dat het zetmeel wordt omgezet in suikers. Vervolgens de gemoute gerst gedroogd. De wijze waarop dit wordt gaan heeft invloed op de geur en smaak van de whisky.
 2. Mashen: Wanner de gerst is gedroogd wordt het zolang gemalen totdat het grof meel (grist) De grist wordt vervolgens verwarmd. Hierbij wordt zetmeel omgezet in oplosbare suikers waaroor er ‘’wort’’ ontstaat.
 3. Vergisten: Bij dit proces wordt er gist toegevoegd aan de wort, waardoor suikers worden omgezet in alcohol. Na afloop blijft de bruine vloeistof ‘’wash’’ over.
 4. Destilleren: de ‘’wash’ wordt bij dit proces met stoom verhit. In de condensor worden de alcoholdranken gecondenseerd tot vloeibare alcohol
 5. Rijpen: hier wordt de vloeistof 3 jaar gerijpt. De  whisky krijgt hier zijn kleur en aroma’s
 6. Bottelen: Nadat de whisky rijp genoeg is, wordt het gefilterd en aangelengd met bronwater. De whisky heeft nu een alcoholpercentage rond de 40%

Populaire whiskymerken

Een van de bekende whiskymerken Jack Daniel’s . Het is een van de best verkochte whiskymerken ter wereld. De reden waarom dit merk zo bekend is, is omdat het goed betaalbaar is. Daarnaast is Chivas Regal ook een bekend whiskymerk. Deze whisky is 18 jaar oud en komt uit Schotland. Het heeft een complexe smaak die gemaakt is van honing, vanille karamel en verschillende fruitsmaken. Ook smaakt het een beetje kruiding. McDowell’s is ook een populair en goed een verkocht merk.

Feitjes over whisky

 1. Whisky betekent eigenlijk levenswater.
 2. Whisky was nooit ontstaan zonder Arabieren: zij waren de eersten die bedachten dat destilleren gebruikt kan worden om alcohol mee te maken.
 3. Whisky zorgt voor het ontstaan van Brands, De eerste ‘’brands’’ komen uit de alcohol-industrie. Het was soms onduidelijk wel vat van wie was en zo ontstonden de eerste alcoholmerken.
 4. Het eerste reclamesportje ging over whisky.
 5. Dieren houden ook van whisky.  De overblijfselen van het productieproces van whisky zijn voedzaam voor de koeien. De koeien geven hierdoor meer melk.
https://www.drinks4you.eu/merk/chivas-regal/