Msign studio
Image default
Verbouwen

Hoe gaat het onderhoud van een hardhouten vloer precies in zijn werk

Het is essentieel dat u goed voor uw hardhouten vloeren zorgt. Routinematige reiniging is noodzakelijk voor het onderhoud van hardhouten vloeren. Naast het regelmatig schoonmaken vindt u hier enkele tips voor een snel onderhoud van de hardhouten vloer. Helaas is onderhoud van een hardhouten vloer toch net wat lastiger als bij een PVC vloer

Stof verwijderen van de houten vloer

Wanneer u uw vloer afstoffen, gebruik dan een microvezeldoek of -dweil omdat ze stofdeeltjes, vuil, allergenen en katten- of hondenharen zullen opvangen met de statische elektriciteit die ze veroorzaken. Ze zijn effectiever en veiliger omdat sommige haren van een bezem krassen op de vloer kunnen veroorzaken. Wanneer u de microvezeldweil gebruikt, moet u deze zo veel mogelijk tegen de hardhouten vloer houden, zodat het vuil stevig in de pad blijft zitten. De beste manier om krassen te voorkomen is om de vloeren dagelijks te bestrooien met dit type doek of dweil.

Minimaal 1 keer per week stofzuigen

Gebruik de zachte borstel van uw stofzuiger nadat u met de dweil heeft gestofzuigd. Zelfs met het hulpstuk kunt u nog steeds krassen maken op het hardhouten vloeroppervlak als er vuil op de vloer ligt. U moet er ook op letten dat u het hulpstuk voor de mop niet gebruikt, omdat het de vloer kan beschadigen.

Iedere maand minimaal 1 keer dweilen

U moet dit doen met een reiniger die voor dit soort vloeren is gemaakt. Gebruik een dweil met de microvezelkop. Zorg ervoor dat de mop alleen vochtig is en gebruik de minste hoeveelheid reiniger om de vloer te reinigen.

Controleer de aanbevelingen van de fabrikant voordat u een schoonmaakproduct gebruikt, vooral als er een afdichtingsmiddel op het hardhouten oppervlak van de vloer zit. Dweil nooit met stoom of dweil de vloer nat wanneer u onderhoud aan de vloer uitvoert. Ze kunnen het hout beschadigen of de afwerking dof maken.

Tips die van pas komen bij onderhoud en schoonmaak van de hardhouten vloer

  • Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op
  •  Leg een mat bij de buitendeur om de hoeveelheid vuil en puin die in het huis wordt opgespoord te helpen verminderen.
  • Ondersteun uw meubels met vloerbeschermers met een diameter van minstens een centimeter van hard plastic dat niet gepigmenteerd is of vilt dat niet vlekt en leg ze plat op de vloer.

Onderhoud bestaat niet alleen uit schoonmaak

Onderhoud van hardhouten vloeren is niet alleen het schoonhouden van uw vloeren, maar ook het beschermen tegen UV-stralen en hitte, die verkleuring van de vloeren kunnen veroorzaken. Gebruik tinten en gordijnen om de vloer te beschermen tegen hoge hitte en UV-stralen. U moet het oppervlak ook om de twee tot zes jaar verversen.

Als het oppervlak is afgewerkt, moet u om de paar jaar opnieuw een beschermingslaag aanbrengen om de glans te herstellen. Wanneer u het oppervlak laat veredelen, moet u een professional inhuren. Bij zichtbare gutsen, diepe krassen of verkleuring kan het nodig zijn de vloer eerst te schuren.

https://www.vloerenbaas.nl/