Msign studio
Dienstverlening

Hoe kom ik erachter of mijn baas me pest?

Tegenwoordig en dat is in mijn ogen ook meer dan terecht, wordt pesten op de werkplek algemeen erkend als een groot probleem. Bepaalde veranderingen in de wetgeving hebben ervoor gezorgd dat medewerkers zich nu beter kunnen verdedigen tegen bazen, die erop uit zijn om hun medewerkers te pesten. Maar er is echter wel een verschil tussen motivationeel leiderschap en pesten. Dit artikel probeert een scheiding te maken tussen het soort gedrag dat sommige bazen vertonen om hun medewerkers te stimuleren en tussen het gedrag dat wordt gebruikt om iemand echt volledig te pesten.

Ten eerste zou je jezelf moeten afvragen, word ik op een bepaalde manier anders behandeld? Zijn het bepaalde gesprekken dat je het gevoel geven dat je wordt geintimideerd? Met andere woorden; vat je het misschien iets te persoonlijk, op terwijl je dat niet zou moeten doen? Denk hier eerst eens goed over na en als het aanstootgevende gedrag dan niet alleen aan jou gericht is, dan is het dus geen pesten.

Het is vermeldenswaardig dat er binnen elk bedrijf een bepaalde sfeer heerst en dat die sfeer wordt bepaald door degenen die de leiding hebben. Zo kan het er bijvoorbeeld binnen een bedrijf dat te maken heeft met verkopen of dat zich op een bepaalde doelgroep richt, hard aan toe gaan. Dit moet dan dus niet worden verward met pesten. Je kunt beter als je denkt dat deze harde wereld toch niet zo goed bij je past, niet gaan werken voor zulke bedrijven; er zijn natuurlijk ook tal van werkomgevingen waar die agressiviteit en die harde mentaliteit helemaal geen vereiste is en waar je je waarschijnlijk veel gelukkiger zult voelen.

Stress in je persoonlijke leven kan er ook vaak toe leiden dat je denkt dat je gepest wordt omdat je nu eenmaal weinig kunt hebben. Soms kan het dan lijken alsof dingen op elk gebied van het leven fout gaan. Negativiteit voedt zichzelf dus zorg ervoor dat je de verschillende problemen in je leven van elkaar scheidt en ook voor ieder apart een oplossing zoekt of in ieder geval leert om er mee om te gaan.

Maar als je het gevoel hebt dat je op het werk gepest wordt, is het waarschijnlijk het beste om toch eens te bekijken of je daar iets aan kunt doen. In hele extreme gevallen moet je dan zelfs misschien op zoek naar een andere baan. Of je nu echt gepest wordt of niet, is vaak niet eens zo relevant maar het feit dat je voelt dat dat gaande is, mag gewoon niet; geen baan, zelfs niet in deze moeilijke tijden, is het waard om dood ongelukkig door te worden.

 

Lees meer over hoe om te gaan met pestgedrag in de training agressie van het Instituut voor Positieve Psychologie.

 

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/