De oorzaak van Medicatiefouten in Nederland

Als je het niet zou weten, zou je er niet bij stil staan. Maar wist je dat in Nederlands ca. 40.000 tot 50.000 ziekenhuisopnames plaatsvinden vanwege een medicatiefout. Dat is waarschijnlijk veel meer dan je zou denken, helemaal in een ontwikkeld land als Nederland. Dat brengt ons bij de hamvraag: hoe ontstaan deze fouten? In dit artikel gaan we hierop dieper in, samen met uitleg wat er gebeurd als een medicatiefout wordt geconstateerd.

Het ontstaan van medicatiefouten

Het zal je niet verrassen, maar menselijke fouten vormen de grootste oorzaken van medische missers. Oorzaken kunnen zijn dat de overdracht niet duidelijk genoeg was, de onjuiste dosis wordt gegeven aan de patiënt of dat zelfs het verkeerde medicament wordt gegeven. Communicatie is cruciaal, denk bijvoorbeeld wanneer een recept telefonisch wordt doorgegeven en per ongeluk door de drukte verkeerd wordt genoteerd. Dit soort fouten kosten jaarlijks ca. 1000 mensen het leven. Totaal onnodig! Gelukkig is hier ook wat aan te doen. Door preventie maatregelen te nemen kun je medicatiefouten zoveel mogelijk verminderen.

Maak een MIC melding

Stel dat je als zorgverlener een medicatiefout opmerkt, dan moet je hiervan een melding maken. Dit heeft vaak een MIC melding (melding incident cliënt). Hoe de melding wordt gemaakt, en wie dat precies doet is afhankelijk per zorgorganisatie. Het belangrijkste is dat dit precies en nauwkeurig wordt gedaan.

Een MIC melding heeft GEEN straf-opleggende karakter, maar een lerende karakter. Het is niet bedoeld om de schuldige aan te wijzen, maar juist om te leren van deze fouten zodat het in de toekomst niet weer gebeurd. Elke vorm van medicatiefout, klein of groot, dient te worden geregistreerd.

Beter leren rapporteren binnen de zorg met e-learning

Iedere zorgorganisatie dient duidelijke regels en kaders te hanteren voor het personeel ten aanzien van een MIC melding. Ook het bewaken van de regels en deze handhaven vormt een belangrijk voorwaarde voor goed, kwalitatieve zorg. Om deze kernwaarden binnen de gehele organisatie even belangrijk te maken, is het nuttig om het personeel te onderwijzen. Dat kan via handige e-learning cursussen voor de zorg. Deze nieuwe manier van leren scheelt tijd én geld, omdat cursisten zelf de cursussen kunnen afleggen in hun eigen tijd. Dit is efficiënt en ideale manier om in te springen op het nieuwe leren dankzij apps voor de mobiel en tablet.

Bij Elearningmadeeasy bieden wij diverse cursussen van Omaha System die toepasbaar zijn in de maatschappelijke gezondheidszorg voor verpleegkundigen voor het klinisch redeneren. Een goed verpleegplan is de basis voor verpleegtechnische handelingen. Elearningmadeeasy maakt cursussen met de meest voorkomende dagtaken, handelingen en de nieuwste leerstof materie. Onze cursussen zijn gecertificeerd door Omaha System en geaccrediteerd bij kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden met een waarde van 5 punten!

https://elearningmadeeasy.nl/