Msign studio
Image default
Eten en drinken

Voordelen van het hebben van pootaardappelen

Het telen van pootaardappelen is niet iets dat veel mensen zullen kennen. Er is veel over ze te weten omdat ze veel voordelen hebben en je verschillende soorten pootaardappelen kunt zien; ratte is de meest bekende. Als je er net van hebt gehoord en je wilt weten wat een pootaardappel is, dan past dit artikel het beste bij je.

Wat zijn pootaardappelen?

Het is geen zaadje, maar een knol die wordt gebruikt om de grond in te zaaien en een nieuw aardappelgewas te laten groeien. Bovendien wordt er een pootaardappel gekweekt zodat je deze kunt verplaatsen en een nieuw gewas kunt produceren. Ze zijn vanaf de late winter tot halverwege de lente op de markt verkrijgbaar. Het beste dat u over pootaardappelen moet weten, is dat ze gegarandeerd virusvrij zijn.

Hoe kun je onderscheid maken tussen een pootaardappel en die in supermarkten?

Er zijn twee grote verschillen tussen hen. Ten eerste worden de aardappelen die in de supermarkten verkrijgbaar zijn behandeld met een kiemremmer, terwijl pootaardappelen nooit op dezelfde manier worden behandeld. Ten tweede zijn pootaardappelen gecertificeerd ziektevrij en gewone aardappelen niet.

Wat zijn de voordelen van pootaardappelen?

Pootaardappelen zijn vrij van ziekten en plagen die het gewas bederven. Omdat ze virusvrij zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken over uw gewasopbrengst. Ze hoeven niet te worden besproeid met chemicaliën die schadelijk zijn. Bovendien worden ze, zoals hierboven vermeld, niet behandeld met kiemremmers.

Wat zijn de gevolgen van pootaardappelen?

Hun productiekosten per pond zijn iets hoger dan die van gewone aardappelen. Daarom geven boeren er niet de voorkeur aan om ze te produceren. Daarom zijn ze niet gemakkelijk verkrijgbaar op de markt, wat ze duur maakt. Ten tweede kun je ze niet vinden op lokale markten; u moet wachten tot commerciële verkopers ze naar uw regio verzenden.

Welke variëteit aan zaden moet je kweken?

Het antwoord op deze vraag hangt vooral af van de locatie waar je ze wilt laten groeien. Omdat er een enorm scala aan variëteiten is, zijn ze ontwikkeld voor specifieke soorten gebieden. Als aardappelen bijvoorbeeld in uw omgeving waarschijnlijk aan de Phytophthora lijden, moet u een ras kiezen dat resistent is tegen deze ziekte, bijvoorbeeld Sarpo.

Wat zijn de soorten pootaardappelen?

Er zijn vier belangrijke soorten pootaardappelen. Ze worden hieronder uitgelegd.

  • First Early: deze aardappelen kunnen het hele voorjaar worden geplant. Ze geven in tien weken een opbrengst van kleine aardappelen.
  • Second Early: Deze variëteit wordt een maand later geplant en heeft ongeveer 13 weken nodig om opbrengst te geven. De opbrengst is hetzelfde als First Early; kleine aardappelen.
  • Hoofdgewas: Dit ras produceert grotere aardappelen in 20 weken.
  • Tweede teelt: geplant in augustus, die binnen 11 weken opbrengt.

Hoe kun je ze kopen?

Wanneer u de nieuwe seizoensgroente zaadcatalogi ontvangt, kunt u pootaardappelen zowel online als bij supermarkten kopen. Als u echter op markten wilt kopen, moet u naar grote markten gaan.