Msign studio
Hobby en vrije tijd

Hoe moet je een Beitel vlakken?

Ik vlak de eerste 2,5 centimeter tot 5 centimeter aan de achterkant van de beitel. Volgens mij is dat essentieel bij een beitel, maar sommige zeggen dat het onnodig is voor hout schaven, zij zeggen dat enkel het deel achter de rand vlak en gepolijst moet worden. Echter moet je meer vlakken bij een hout schaaf, dan enkel de scherpe rand. Als je een groter gedeelte van de hout schaaf vlakt, krijg je namelijk een betere stabiliteit op de wetsteen om je schaaf te vlakken.

Nu eerst het vlakken van je beitel, wat cruciaal is voor het slijpen van een beitel, dit gaat erg gelijk aan het vlakken van de hout schaaf. Je wilt eerst het oppervlak van je beitel vlak krijgen en daarna wil je het gladmaken met steeds fijnere wetstenen, totdat het klaar is om te polijsten.

Begin het vlakken met een 150 grit wetsteen. Breng druk aan met de vingers van je beide handen op ongeveer 1 centimeter van de rand van de rug van de beitel die op de wetsteen ligt. Beweeg de beitel van de ene kant naar de andere kant over de lengte van de steen, zonder het van de steen af te halen. Blijf op de steen bezig, totdat je een constant kras patroon ziet op de eerste centimeter van de rand van je beitel.

Werk je weg door de rest van de slijpstenen. Op de steen na de 150 grit moet je het kras patroon vna de vorige wetsteen aanzienlijk verminderen. Daarna ga je naar een fijnere wetsteen om het kras patroon van de fijnere wetsteen te verminderen. Vervolg je slijp tocht totdat alle krassen weg zijn. Je werkt je weg van een 150 grit steen naar een 1000 grit steen. De 1000 grit steen is de laatste steen die fijn genoeg is om een keurig eindresultaat voor een vlakke achterkant te creëren op je beitel.

http://www.praxis.nl