Msign studio
Image default
Sport

Vismolen vs reel

Een vismolen en reel helpen je om makkelijk ver uit de kant te vissen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om snel lijn te geven, wanneer de kracht op de vislijn toeneemt. Voordat deze breekt kan de slip van de vismolen of reel extra lijn geven. Zo ben je in staat om enorme vissen te kunnen vangen, zonder je vislijn te breken. Maar wat is nu exact het verschil tussen een reel en een vismolen? In onderstaande geven we een korte toelichting. 

Het meest kenmerkende verschil is de plaatsing van de vismolen en reel op de vishengel. Een vismolen hangt namelijk onder de hengel als je deze vist. Een reel daarentegen wordt bovenop de hengel gevist. Dit betekend simpelweg ook dat de slinger van een reel aan de andere kant moet zitten als je dit vergelijkt met een vismolen. Dit is belangrijk te weten als je deze wil aanschaffen. Voor een rechtshandige zal de slinger dan links moeten zitten als je de reel omhoog houdt. Voor een linkshandige uiteraard precies andersom. Echter in veel andere landen wordt het juist andersom gevist. Waarom dit zo is, is eigenlijk niet duidelijk. Misschien zijn we anders gestekkerd. 

Doordat de locatie van de reel of vismolen belangrijk is, heb je hierbij ook een passende hengel nodig. Een standaard spinhengel wordt namelijk altijd met een vismolen gevist. Wanneer er casting bij staat, betreft het een hengel die met een reel gevist wordt. Deze herken je extra door de duim hendel. Dit is een klein uitsteeksel bij het handvat, waardoor je de hengel extra goed vast kunt houden als je werpt met een reel. Het werpen gaat namelijk over het algemeen met een enkele hand. 

Naast de plaats dat de vismolen en reel gevist worden is ook het opspoelen van de vislijn anders. Bij een reel volgt de lijn direct vanaf de hengelogen naar de spoel. Bij een vismolen zal deze eerst door een beugel geleidt worden, om vervolgens haaks op de hengel te worden opgewonden. Dit haaks opspoelen maakt het mogelijk om snel lijn te lossen als de beugel staat. De weerstand is dan minimaal en maakt het mogelijk extra verre worpen te maken. 

https://www.sportvisgigant.nl/