Msign studio
Financieel

Wilt u direct geld lenen?

Als u geld nodig heeft, dan is direct geld lenen verleidelijk. Bekijk eerst of een lening echt noodzakelijk is. Misschien is eerst sparen een goed alternatief. Een lening kost namelijk geld door de rente die u hiervoor moet betalen. Hierdoor betaalt u te veel voor een aankoop.

Bepaal dus voor u zelf of u de aankoop nog kunt uitstellen. Met sparen ontvangt u rente en bent u niet gebonden aan een verplichte aflossing. Door uw aankoop uit te stellen en hiervoor te sparen, hoeft u dus niet direct geld te lenen.

Verschillende mogelijkheden om direct geld te lenen

Kunt u uw aankoop niet uitstellen en heeft u wel direct geld nodig om uw aankoop te kunnen financieren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om direct geld te lenen. U kunt direct geld lenen in de vorm van een Persoonlijke lening of een Doorlopend krediet. Deze twee leningen kunt u aanvragen via uw bank, een kredietverstrekker of een financieel tussenpersoon.

Geld lenen bij een bank valt vaak duurder uit omdat dat de rente hoger ligt dan bij de verschillende kredietverstrekkers in Nederland. Er zijn een aantal kredietverstrekkers waar u direct online een offerte voor een lening kunt aanvragen. Echter, u bepaalt dan wel zelf welke leenvorm, een Persoonlijke lening of een Doorlopend krediet, het beste in uw situatie past. Wilt u liever worden geadviseerd voordat u direct geld gaat lenen?

Dan kunt u zich laten adviseren door een financieel tussenpersoon. Een tussenpersoon houdt rekening met uw persoonlijke en financiële situatie en kan u adviseren welke lening het beste bij uw situatie en leendoel past.

Vergelijk en oriënteer eerst online voordat u direct geld gaat lenen

Direct geld lenen lijkt tegenwoordig heel gemakkelijk, maar er zijn een aantal risico’s. Voordat u direct geld gaat lenen, controleer en check dan eerst de volgende punten

1. Bepaal eerst de leenvorm, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is geschikt, wanneer u van te voren weet hoeveel u precies nodig hebt om uw aankoop te financieren. Ook de levensduur van de aankoop speelt een rol, bijvoorbeeld bij een auto. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente en vaste looptijd. Dit betekent dat rente tijdens de duur van de lening hetzelfde blijft en weet u precies wanneer u de lening hebt afgelost. Zo voorkomt u dat niet teveel betaalt voor uw toekomstige auto én u de lening hebt afbetaald als u het weer wilt vervangen. Een doorlopend krediet is geschikt wanneer u vooraf de kosten niet exact weet in te schatten, bijvoorbeeld bij een verbouwing.

Dit betekent dat rente tijdens de duur van de lening hetzelfde blijft en weet u precies wanneer u de lening hebt afgelost. Zo voorkomt u dat niet teveel betaalt voor uw toekomstige auto én u de lening hebt afbetaald als u het weer wilt vervangen. Een doorlopend krediet is geschikt wanneer u vooraf de kosten niet exact weet in te schatten, bijvoorbeeld bij een verbouwing.

Het geld dat u hiervoor nodig hebt, geeft u waarschijnlijk niet direct uit. Bij een Doorlopend krediet spreekt u een kredietlimiet met de aanbieder af en dat is het bedrag wat u maximaal mag lenen. In de eerste 36 maanden kunt u geld vrij opnemen binnen uw kredietlimiet. Daarna moet u verplicht aflossen om binnen de looptijd van 180 maanden te blijven. De rente en looptijd bij een doorlopend krediet is variabel.

Dit betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de duur van uw lening. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van het opgenomen geldbedrag, maar kan per 1 mei 2019 niet langer zijn dan 180 maanden.

2. Vergelijk de type lening en het leenbedrag van de verschillende aanbieders. Er zijn een aantal vergelijkingssites waar u verschillende leningen eenvoudig met elkaar kunt vergelijken, de totale kosten van een lening, de rente van een lening, de voorwaarden van een lening, prijs-kwaliteit van een lening en de klantervaringen van een aanbieder.

3. Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende aanbieders. Zo krijgt u een goed beeld van de kosten en voorwaarden van een lening.

4. Check ook altijd of de aanbieder van de lening een vergunning heeft bij de AFM. Als de aanbieder geen vergunning heeft, dan is het niet verstandig om hier direct geld te lenen. Check daarnaast of de kredietverstrekker is aangesloten bij het Kifid. Mocht u later een financiële klacht hebben over uw lening of de financiële dienstverlener en komt u er met de geldverstrekker er samen niet uit? Dan kunt u hiervoor terecht bij het Kifid, het klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst van een financiële dienstverlener.

5. Vergelijk de voorwaarden van een lening van de verschillende aanbieders. Kunt u bijvoorbeeld altijd boetevrij aflossen? Zijn er nog bijkomende kosten? Is de rente vast of variabel? En tot slot lees ook altijd de kleine letters, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Kortom, neem de tijd en oriënteer u eerst goed voordat u direct geld gaat lenen!

Let op geld lenen kost geld!

https://www.directa.nl/geld-lenen/direct-geld-lenen